Śmietanowo różowy tort

4.5 (186 ocen)

Z wierzchu śnieżnobiały a w środku....różowa niespodzianka !! Smaczny i lekki torcik.

Składniki:

  • Mała tortownica
    masło
    bułka tarta


    Biszkopt:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 opakowanie cukru waniliowego
    pół łyżeczki barwnika spożywczego różowego w proszku


    Nadzienie:
    500ml śmietany 30%
    2 śmietan-fix
    3łyżki kakao
    4 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śmietanowo różowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą.
  • 2. Białka oddzielamy od żółtek.
    Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym.
    Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy żółtka.
  • 3. Do masy dodajemy przesianą mąkę i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką.
    Gdy ciasto na biszkopt będzie bez grudek dodajemy barwnik spożywczy i mieszamy.
  • 4. Biszkopt pieczemy w 180stopniach około 30minut.
  • 5. Dobrze schłodzoną śmietanę wstępnie ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy śmietan-fix.

    Do 1/3 bitej śmietany dodajemy kakao i mieszamy.
  • 6. Biszkopt przekrawamy na pół.
    1 placek biszkoptu smarujemy kakaowa bitą śmietaną, przykrywamy drugim plackiem i wykładamy na niego białej bitej śmietany.
    Wstawiamy do lodówki.

Porady

Biszkopt lepiej upiec dzień przed krojeniem- wtedy się nie kruszy i lepiej kroi. By biszkopt równo się uciął przetnijmy go nitką. Tort możemy ozdobić rozetkami z bitej śmietany-mi niestety brakło czasu ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować