Śmietanowo różowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą.
2.Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym.
Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy żółtka.
3.Do masy dodajemy przesianą mąkę i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką.
Gdy ciasto na biszkopt będzie bez grudek dodajemy barwnik spożywczy i mieszamy.
4.Biszkopt pieczemy w 180stopniach około 30minut.
5.Dobrze schłodzoną śmietanę wstępnie ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy śmietan-fix.
Do 1/3 bitej śmietany dodajemy kakao i mieszamy.
6.Biszkopt przekrawamy na pół.
1 placek biszkoptu smarujemy kakaowa bitą śmietaną, przykrywamy drugim plackiem i wykładamy na niego białej bitej śmietany.
Wstawiamy do lodówki.
Porady
Biszkopt lepiej upiec dzień przed krojeniem- wtedy się nie kruszy i lepiej kroi.
By biszkopt równo się uciął przetnijmy go nitką.
Tort możemy ozdobić rozetkami z bitej śmietany-mi niestety brakło czasu ;)
Komentarze