Tort różowy motyl - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty:
Należy upiec trzy biszkopty ( każdy z 2 jajek). Do każdego kolejnego surowego ciasta biszkoptowego dodawać coraz mniejsze ilości barwnika.
W małej misce wymieszać 1 łyżkę mąki i jeden budyń. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W kolejnym kroku stopniowo dodawać cukier (4 łyżki) i wciąż ubijać. Następnie dodawać po 1 żółtku i mieszać do połączenia składników. Do masy jajecznej dodać barwnik oraz przesiać sypkie składniki,dodać mieszać łyżką do połączenia się składników. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 10-12 minut. Wyjąć i ostudzić.
2.Masa I:
Budyń malinowy ugotować wg przepisu na opakowaniu. Do gorącego budyniu dodać galaretkę malinową ( proszek) i dokładnie wymieszać do połączenia i rozpuszczenia proszku. Gorący budyń wylać na pierwszy najciemniejszy blat ciasta. Ostudzić, wstawić do lodówki do lekkiego stężenia, po czym ułożyć drugi, odrobinę jaśniejszy biszkopt.
3.Konfitura malinowa:
Do rondelka przełożyć maliny, dodać około 2-3 łyżki wody i doprowadzić do zagotowania. Dodać cukier, wymieszać i gotować aż do rozpadnięcia owoców. Następnie zmiksować na puree i przetrzeć przez sito. Postawić ponownie na ogień i dodać mąkę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Zagotować, stale mieszając. Gotować 2 minuty, uważać aby nie przypalić konfitury. W między czasie żelatynę namoczyć w wodzie. Dodać do gorącego puree i mieszać do rozpuszczenia.
Na drugi biszkopt wylać połowę konfitury i wyrównać. Po ostudzeniu wstawić do lodówki do stężenia.
4.Masa II:
Resztę konfitury ostudzić. Żelatynę namoczyć w wodzie, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Ostudzić.
Serek wymieszać mikserem z konfiturą i cukrem pudrem. Śmietanę ubić na sztywno. Stopniowo dodawać ją do serka i delikatnie mieszać. Na koniec cienką strużką dodawać żelatynę i mieszać do połączenia aby nie było grudek. Połowę masy rozsmarować na konfiturze. Ułożyć ostatni biszkopt. Wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.
5.Dekoracja:
Tort uwolnić z obręczy. Przekroić na pół. Otrzymane połówki ułożyć "okrągłą" stroną do siebie. Nałożyć część kremu nadając kształt motyla. Wyrównać krem i udekorować resztą kremu i innych ozdób. Wstawić tort na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem rurkę przekroić na pół i wcisnąć z jednej strony tworząc czułki motyla. Smacznego!
Komentarze