Smażone kopytka z sosem pomidorowo-paprykowym

4.5 (185 ocen)

Tradycyjna potrawa z nutką nowoczesności.

Składniki:

  • Kopytka:
    0,5 kg ziemniaków
    15 dag mąki pszennej
    1 jajko
    szczypta soli
    1 łyżeczka kurkumy
    1 łyżeczka oregano
    Sos:
    1 czerwona papryka
    1 pomidor
    1 cebula
    1 kiełbaska śląska
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    chilli do smaku
    pieprz do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Smażone kopytka z sosem pomidorowo-paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować do miękkości, a następnie odcedzić i utłuc. Wyłożyć na stolnicę, aby wystygły, a następnie dodać mąkę, jajko oraz sól i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na kilka części i z każdej formować wałeczek, a następnie nożem kroić kopytka.
    Kopytka gotować w osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch, a następnie odcedzić.
  • 2. Ugotowane kopytka wyłożyć na rozgrzany olej, posypać kurkumą oraz oregano i smażyć na złoty kolor.
  • 3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Kiełbasę pokroić w półplasterki, dodać do cebuli i wszystko razem smażyć.
  • 4. Z papryki usunąć gniazda nasienne, umyć i pokroić w paseczki. Pokrojoną paprykę dodać do cebuli i kiełbasy. Wszystko razem podsmażać.
    Pomidora sparzyć gorącą wodą, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Gdy papryka zmięknie dodać pokrojonego pomidora oraz doprawić do smaku solą, pieprzem oraz chilli i wszystko dusić na małym ogniu przez parę minut.
  • 5. Podsmażone kopytka podawać z sosem na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować