Smażone kopytka z sosem pomidorowo-paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, umyć i ugotować do miękkości, a następnie odcedzić i utłuc. Wyłożyć na stolnicę, aby wystygły, a następnie dodać mąkę, jajko oraz sól i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na kilka części i z każdej formować wałeczek, a następnie nożem kroić kopytka.
Kopytka gotować w osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch, a następnie odcedzić.
2.Ugotowane kopytka wyłożyć na rozgrzany olej, posypać kurkumą oraz oregano i smażyć na złoty kolor.
3.Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Kiełbasę pokroić w półplasterki, dodać do cebuli i wszystko razem smażyć.
4.Z papryki usunąć gniazda nasienne, umyć i pokroić w paseczki. Pokrojoną paprykę dodać do cebuli i kiełbasy. Wszystko razem podsmażać.
Pomidora sparzyć gorącą wodą, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Gdy papryka zmięknie dodać pokrojonego pomidora oraz doprawić do smaku solą, pieprzem oraz chilli i wszystko dusić na małym ogniu przez parę minut.
Komentarze