Ciasto jabłkowo-budyniowe

4.5 (193 ocen)

  • 60 min

kruche ciasto jabłkowo-budyniowe, które z białą czekoladową polewą smakuje wspaniale, aż ciężko skończyć na jednym kawałku :-)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    53 dag mąki
    20 dag margaryny
    10 dag cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 żółtka
    1 łyżka śmietany

    Masa budyniowa:
    2 budynie śmietankowe
    10 dag cukru
    700 ml mleka


    Dodatkowo:
    4-5 jabłek
    1 łyżka cynamonu
    4 łyzki kaszy manny
    biała polewa
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto jabłkowo-budyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta wyłożyć na stolnicę, posiekać nożem i zagnieść ciasto, które następnie schłodzić w lodówce przez 30 min. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st i podpiekać przez 10 min. W tym czasie ugotować budyń z podanyh składników oraz przygotować jabłka. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, a następnie wymieszać z cynamonem oraz kaszą manną. Jabłka wyłożyć na podpieczony spód, na to wyłożyć budyń i przykryć drugą częścią ciasta. Całość wstawić do piekarnika i piec w temp. 180 st przez ok. 40 min. Po upieczeniu ciasto pozostawić w blaszce do całkowitego wystudzenia, a następnie polać je białą polewą lub posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować