Kopytka z sosem pomidorowo-bakłażanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos:
Bakłażana kroimy w niewielką kostkę następnie smażymy go na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Cebulę kroimy w kostkę a czosnek siekamy. Kiedy bakłażan będzie brązowy dorzucamy pokrojoną cebulę razem z czosnkiem. smażymy 5 minut. Po tym czasie dajemy pomidorki z puszki razem z sosem lub w zalewie ( zależy w czym są pomidorki ) następnie przecier pomidorowy , dwie kostki bulionu. dolewamy od 0,5 do 1 szklanki wody dusimy 20 min. Przed końcem duszenia dodajemy papryczkę chilli w cześniej wyjmując z niej pestki. Doprawiamy do smaku mieszamy i odstawiamy.
kopytka
gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach. Kiedy przestygną obieramy przeciskamy przez praskę do większego garnka. dzielimy na krzyż na 4 części. Jedną wyciągamy i kładziemy na górę pozostałych kartofli. W postałą "dziurę" najpierw wbijamy jajko i na to do samej góry sypiemy mąki tak aby była równa z ziemniakami. Zagniatamy ciasto. Kiedy już ciasto będzie gotowe odkrawamy kawałek cista robimy wałki i tniemy na kopytka i na każdym takim kopytku wyciskamy wzór widelcem. Trzeba zagotować wodę w garnku i posolić kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy kopytka i zekamy ok 1-2 min od wypłynięcia ich na powierzchnię. Odsączone ugotowane kopytka kładziemy do wcześniej przygotowanego sosu.
Porady
Według upodobania można kłaść warstwowo : sos kopytka sos kopytka sos tak aby ostatnią warstwą był sos albo można wymieszać :)
Komentarze