Słodkie kredki

5 (164 ocen)

  • 2 godz.

Fantastyczne ciasteczka na dziecięce przyjęcia i nie tylko. Przygotowałam je w wersji naturalnej (bez barwników).

  • 2 godz.

Składniki:

  • 100 g masła, 200-250 g mąki, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1/3 łyżeczki soli, 100 g cukru pudru, 1 żółtko, 1 łyżeczka cukru waniliowego, barwniki spożywcze lub kakao, dodatkowo jedno jajko do posmarowania ciastek
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasteczka maślane

Słodkie kredki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtko, śmietanę, sól i oraz wanilię i miksować do połączenia składników. Następnie dodać mąkę. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk.
  • 2. Należy je podzielić na dwie nierówne części w stosunku 1/3 i 2/3. Większą część rozwałkować na papierze do pieczenia na kształt prostokąta o szerokości 15 cm. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godz. W tym czasie mniejsza część podzielić na równe kawałki i połączyć je z dowolnymi kolorami barwników lub całość z kakao. Uformować wałeczki o grubości 1/2 cm i długości 15 cm. Wstawić na chwilę do lodówki.
  • Słodkie kredki 3. Po godzinie wyjąć prostokąt z ciasta i pociąć go na równe paski o szerokości 2,3 - 3 cm, na każdym pasku umieścić kolorowy (kakaowy) wałeczek i zawijać w rulonik. Dzięki papierowi robi się to łatwiej i szybciej. Tak powstałe ruloniki posmarować rozkłóconym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.
  • 4. Po ostygnięciu należy jeden koniec każdego ciastka oskrobać nożem tak jak kredki.

Porady

Aby ciasto nie łamało się przy zawijaniu należy chwilę odczekać po wyjęciu z lodówki. Dla przeciwników barwników chemicznych można je zastąpić naturalnymi np. kakao

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować