Śliwkowe na maślance

4.42 (317 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Uwielbiam to ciasto. Jest tanie, łatwe do zrobienia i bardzo smaczne. Zanim zdołam je skosztować,znika z blachy za sprawą moich domowników. Więc piekę następne...

Składniki:

  • ● 2 jajka
    ● szkl. cukru
    ● szkl. maślanki
    ● 2,5 szkl. mąki
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 1/2 szkl. oleju
    ● ok. 1 kg śliwek

    Kruszonka:
    10 łyżek cukru
    ● 10 łyżek oleju
    ● 10 łyżek mąki
Wystaw ocenę:

4.42 (317 ocen)

Zobacz również:

Desery Kruszonka

Śliwkowe na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka z cukrem ubijamy na pulchną masę i ciągle ubijając, wlewamy maślankę. Wlewamy olej, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem, dokładnie
    mieszamy
  • 2. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, pestkujemy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, na nim układamy połówki śliwek
    (środkiem do góry).
  • 3. Z podanych składników robimy kruszonkę i skubiąc ją palcami, układamy na śliwkach. Ciasto pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślanka Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować