Uwielbiam to ciasto. Jest tanie, łatwe do zrobienia i bardzo smaczne. Zanim zdołam je skosztować,znika z blachy za sprawą moich domowników. Więc piekę następne...
Składniki:
● 2 jajka
● szkl. cukru
● szkl. maślanki
● 2,5 szkl. mąki
● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
● 1/2 szkl. oleju
● ok. 1 kg śliwek
Śliwkowe na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka z cukrem ubijamy na pulchną masę i ciągle ubijając, wlewamy maślankę. Wlewamy olej, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem, dokładnie
mieszamy
2.Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, pestkujemy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, na nim układamy połówki śliwek
(środkiem do góry).
3.Z podanych składników robimy kruszonkę i skubiąc ją palcami, układamy na śliwkach. Ciasto pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 °C.
Komentarze