Śledzie w salsie z pastą Ajvar

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Śledzie w salsie z papryką, jabłkiiem i cebulką. Świetnie skomponowane smakowo z pastą Ajvar.

Składniki:

  • 6 filetów śledziowych a'la matjas - wymoczonych (łącznie 400g)

    Salsa:
    2 większe papryki zielone
    1 duże jabłko
    1 małą biała cebula
    1 pęczek natki pietruszki
    3 łyżki oleju
    1/3 - 1/2 szklanki wody
    sok z 1 cytryny
    3 łyżeczki pasty Ajvar ostrej
    2 łyżki cukru
    pieprz biały mielony do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sok Przystawki Sosy Salsa Pasty

Śledzie w salsie z pastą ajvar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie w salsie z pastą Ajvar 1. Paprykę oczyścić z nasion, warzywo pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. W garnku rozgrzać olej, dodać pokrojone warzywa - dusić 10 min, często mieszając. Następnie wlać wodę i sok z cytryny, dodać pastę Ajvar i cukier. Całość zagotować, zdjąć z ognia. Jabłko obrać ze skórki i pozbawić gniazd nasiennych. Owoc zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej - dodać do salsy. Natkę pietruszki posiekać i dołożyć do sosu. Całość wymieszać, a następnie doprawić do smaku.
  • Śledzie w salsie z pastą Ajvar 2. Filety śledziowe pokroić na małe kawałki, dołożyć do salsy - całość wymieszać. Włożyć do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

KH_03-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować