Śledzie pod pierzynką

4.49 (169 ocen)

  • 20 min

Moja rodzina nie przepada za śledziami, ale pod pierzynką wszystkim smakują. Sama nie jadam innych sałatek ze śledziem, bo z reguły wyglądają bardzo nieapetycznie, chociaż mogą być smaczne. Sałatka warstwowa wprowadza ład na talerzu, jest estetyczna i każdy widzi, co je.

  • 20 min

Składniki:

  • • 5 filetów śledzia w oleju
    • sok z 1 cytryny
    • 2 małe cebule
    • 5 ogórków konserwowych
    • 5 jajek ugotowanych
    • 150 g sera żółtego
    • 5-7 łyżek majonezu
    • sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (169 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka śledziowa

Śledzie pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Filety ze śledzia pokroić w kostkę 1,5 x 1,5 cm i wymieszać z sokiem z cytryny.
    • Cebulę posiekać w drobną kostkę, zalać w miseczce wrzątkiem tak, aby była przykryta, a po 1 minucie odcedzić i przelać zimną wodą. Posolić.
    • Ogórki i ugotowane jajka pokroić w kostkę.
    • W szklanej salaterce układać po kolei warstwy:
    1 - odciśnięte z oleju śledzie
    2 - cebula w kostkę
    3 - ogórek konserwowy w kostkę
    4 - jajka ugotowane w kostkę
    5 - warstwa majonezu
    6 - starty na drobnej tarce ser żółty.
    • Udekorować sałatkę według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Śledzie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować