Śledzie po hawajsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Myjemy śledzie i kroimy w paseczki o szerokości ok. 1 cm. Pokrojone śledzie zalewamy wodą z octem i odstawiamy na kilka godzin (ja odstawiłam na 3 godz. ale może być dłużej, nawet na całą noc) do lodówki.
2.Gdy śledzie zalejemy zalewą i odstawimy do lodówki, łączymy w miseczce składniki do sosu hawajskiego czyli majonez, jogurt, curry, sok z cytryny i przyprawy i również odstawiamy do lodówki.
3.Po odpowiednim czasie śledzie odsączamy z zalewy, dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa, kukurydzę, sparzoną cebulę pokrojoną w kostkę i sos.
4.Mieszamy wszystko ze sobą i sałatka gotowa. Śledziki najlepsze są jak się "przegryzą" czyli np. na następny dzień, tak więc śmiało można ją przygotować dzień wcześniej przed imprezą.
Komentarze