Śledzie po hawajsku

4.45 (158 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Nigdy nie sądziłam, że śledź w połączeniu z ananasem może tak smakować.. To moja ulubiona kompozycja smakowa!

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - śledzie solone matiasy: 50 dekagramów
    - ananasy w puszce: 0.5 puszki
    - kukurydza w puszce odsączona: 0.5 puszki
    - cebula, posiekana: 1 sztuka

    - ocet: 0.25 szklanki
    - woda przegotowana zimna: 1 szklanka

    - majonez: 5 łyżek
    - jogurt naturalny: 3 łyżki
    - curry przyprawa: 1 łyżeczka
    - szczypta cukru, soli, pieprzu cayenne: 1 łyżeczka
    - sok z cytryny: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.45 (158 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie po hawajsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • śledzie w zalewie 1. Myjemy śledzie i kroimy w paseczki o szerokości ok. 1 cm. Pokrojone śledzie zalewamy wodą z octem i odstawiamy na kilka godzin (ja odstawiłam na 3 godz. ale może być dłużej, nawet na całą noc) do lodówki.
  • sos po hawajsku 2. Gdy śledzie zalejemy zalewą i odstawimy do lodówki, łączymy w miseczce składniki do sosu hawajskiego czyli majonez, jogurt, curry, sok z cytryny i przyprawy i również odstawiamy do lodówki.
  • sałatka śledziowa 3. Po odpowiednim czasie śledzie odsączamy z zalewy, dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa, kukurydzę, sparzoną cebulę pokrojoną w kostkę i sos.
  • śledziki 4. Mieszamy wszystko ze sobą i sałatka gotowa. Śledziki najlepsze są jak się "przegryzą" czyli np. na następny dzień, tak więc śmiało można ją przygotować dzień wcześniej przed imprezą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować