Sernikobrownie z wiśniami

4.5 (164 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Czekoladowe ciasto połączone z sernikiem a do tego wiśnie

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
    200 g masła
    300 g cukru pudru
    łyżka cukru waniliowego
    5 jajek
    110 g mąki pszennej
    400 g zmielonego twarogu/serka kremowego
    200-300 g wiśni
    jadalne kwiaty (ewentualnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Serniki Brownie Desery

Sernikobrownie z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
    Do zmielonego twarogu lub serka kremowego dodać 100 g cukru pudru, łyżkę cukru waniliowego i 2 jajka. Całość zmiksować na jednolitą masę.
  • 2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do przestudzenia.
    Masło utrzeć z pozostałym cukrem pudrem, czyli 200 g.
    Dodawać kolejno po jajku i miksować.
    Wlać roztopioną czekoladę i ponownie zmiksować.
    Teraz dodać przesianą mąkę i wymieszać już ręcznie przy użyciu drewnianej łyżki lub silikonowej łopatki.
  • sernikobrownie 3. Blachę o wymiarach 20x20cm lub okrągłą o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Przełożyć do formy 3/4 czekoladowej masy, na nią wylać serową masę.
    Resztę czekoladowej masy przełożyć do szprycy lub woreczka z odciętym bokiem i wyciskać na masę serową paski z czekoladowego ciasta np. w kratkę (kwadratowa forma) lub promieniście (okrągła).
    Następnie wziąć patyczek do szaszłyków i przejechać nim po cieście rozcierając ciasto i robiąc zawijasy.
    Rozłożyć wydrylowane wiśnie.
    Piec w temp. 170 st.C przez 45 minut.
    ozdobić kwiatami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować