Sernik złota rosa

4.5 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Serniczek wyglądał bardzo ładnie, był dobry… po prostu, ale nic więcej. Następnym razem skorzystam jeszcze z jakiegoś innego przepisu na ten sernik, pewno z przepisu mojej mamy :).

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki na ciasto kruche

    - 1 szklanka mąki;
    - 1/2 szklanki cukru;
    - 120 g masła;
    - 1 jajo;
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
    - szczypta soli.

    Składniki na masę serową

    - 1 kg twarogu;
    - 4 jaja;
    - 1 szklanka cukru;
    - 3/4 szklanki oleju;
    - 2 szklanki mleka;
    - 2 budynie śmietankowe.

    Składniki na pianę

    - 4 białka;
    - 1/2 szklanki cukru;
    - szczypta soli.
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik złota rosa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki, cukru, proszku do pieczenia i soli dodać masło, jajo i wszystkie składniki zagnieść energicznie. Wstawić do lodówki na 40 minut. Po tym czasie ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować spód sernika. Piec 20 minut w 180°C.

    5 minut przed końcem pieczenia przygotować masę serową. Podane składniki według kolejności przełożyć do miski i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość przelać na gotowy spód sernika i dalej piec około 45 minut w 180°C.

    Pod koniec pieczenia ubić pianę z białek, cukru i soli (na sztywno). Przełożyć na upieczony ser i dalej piec przez 10-15 minut na złoty kolor piany (byle nie za bardzo). Uchylić piekarnik, poczekać 20 minut. Następnie wystudzić i poczekać na efekt rosy.

    Przepis pochodzi z bloga antygrawitacyjna kuchnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować