Serniczek wyglądał bardzo ładnie, był dobry… po prostu, ale nic więcej. Następnym razem skorzystam jeszcze z jakiegoś innego przepisu na ten sernik, pewno z przepisu mojej mamy :).
Sernik złota rosa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mąki, cukru, proszku do pieczenia i soli dodać masło, jajo i wszystkie składniki zagnieść energicznie. Wstawić do lodówki na 40 minut. Po tym czasie ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować spód sernika. Piec 20 minut w 180°C.
5 minut przed końcem pieczenia przygotować masę serową. Podane składniki według kolejności przełożyć do miski i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość przelać na gotowy spód sernika i dalej piec około 45 minut w 180°C.
Pod koniec pieczenia ubić pianę z białek, cukru i soli (na sztywno). Przełożyć na upieczony ser i dalej piec przez 10-15 minut na złoty kolor piany (byle nie za bardzo). Uchylić piekarnik, poczekać 20 minut. Następnie wystudzić i poczekać na efekt rosy.
Przepis pochodzi z bloga antygrawitacyjna kuchnia.
Komentarze