Sernik z rosą

4 (1 ocen)

  • 2 godz.

Kocham wszystkie serniki tradycyjne,domowe,czekoladowe .Lubię eksperymentować w kuchni ale ten sernik jest z przepisu mojej babci sprawdzony,pyszny ,delikatny,wilgotny i przykryty jest słodką pianką .Ciasto jest REWELACYJNE.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Kruchy spód
    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    100 g masła
    2 żółtka
    skórka starta z jednej cytryny

    Masa serowa
    1 kg półtłustego twarogu ( krajanki)
    3 jajka
    2 szklanki mleka
    1/2 szklanki oleju rzepakowego*
    2 łyżki soku z cytryny
    1 budyń waniliowy/śmietankowy (ok. 65 g)
    3/4 szklanki cukru (lub jedna szklanka, jeśli wolimy słodsze serniki)
    łyżka cukru waniliowego

    Pianka
    3 białka (z lodówki)
    1/3 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z rosą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki razem zagnieść. Początkowo ciasto będzie bardzo sypkie, ale w miarę zagniatania (parę minut) wszystko ładnie się połączy. Następnie, wylepić ciastem dno blachy do pieczenia (wyłożonej papierem). Blachę wkładamy na kilka godzin do lodówki. Najlepiej zagnieść ciasto rano, a wieczorem piec sernik.
  • 2. Masa serowa: W misce miksuję żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, wlewam sok z cytryny i dalej ubijam. Dodaję po łyżce zmielony ser twarogowy dalej ucierając. Po czym wsypuję proszek budyniowy, dokładnie mieszam. Następnie wlewam powoli mleko i olej ciągle miksując. Masa wyjdzie rzadka.
  • 3.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
    Na wcześniej przygotowany spód wylewamy masę serową, po czym wkładamy blachę do piekarnika. Pieczemy ok. 50-55 minut, a następnie ubijamy piankę.
  • 4. Białka ubić na sztywną pianę na wysokich obrotach, po czym - ciągle mieszając, ale już na najniższych obrotach - stopniowo dosypywać cukier puder.

    Sernik lekko wysunąć z piekarnika i wyłożyć na niego pianę. Rozsmarować i ponownie wstawić do piekarnika, z tym że zmienić sposób pieczenia:
    - gazowy piekarnik: kolejne 15-20 minut w 160 stopniach
    - elektryczny z termoobiegiem: 5 minut w 160 stopniach przy grzaniu tylko od dołu, a później 10-15 minut z powrotem termoobieg przy temperaturze 140 stopni
  • 5. Upieczony sernik studzić ok. pół godziny lekko w uchylonym piekarniku,po wystudzeniu włożyć go do lodówki i przechowywać cała noc .

Porady

Można również zrobić prostą metodą masę serową. Umieścić wszystko w blenderze i zmiksować do połączenia się składników.Otrzymamy kremową masę .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować