Sernik z musem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Łatwy w wykonaniu i bardzo smaczny

  • 50 min

Składniki:

  • 200 g maślanych herbatników
    90 g masła
    700 g twarogu
    200 g tłustej kwaśnej śmietany
    4 jajka
    230 g cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    sok wyciśnięty z jednej cytryny
    1 łyżeczka startej cytryny
    400 g truskawek lub malin (wg uznania)
    4 łyżki żelatyny
    listki mięty lub melisy do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Herbatniki zmiksować lub włożyć do woreczka i rozdrobnić za pomoca wałka.Dodać rozpuszczone masło,wyrobić i wyłożyć na dno oprószonej mąką tortownicy,tworząc wyższy brzeg.Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 10 minut w temp. 180 stopni.Po upieczeniu wyłożyć na kratkę kuchenną i ostudzić.
    2.Twaróg trzykrotnie zemleci połączyć z kwaśną śmietaną ,jajkami ,cukrem,cukrem waniliowym oraz sokiem cytrynowym i skórką z cytryny.Krem wylać na podpieczone ciasto .Całość ponownie wstawić do piekarnika.Piec 45 minut w temp. 170 stopni aż nadzienie zacznie tężeć i zrumieni się.Pozostawić do wystygnięcia w piekarniku.
    3.Z 400 g malin lub truskawek umytych i osuszonych zmiksować na gładko .Żelatynę dodać do 1/3 musu i podgrzewac na małym ogniu,dopóki żelatyna całkowicie się nie rozpuści .Następnie dodać resztę owocowego puree.Gotować chwilę cały czas mieszając.
    4.Na schłodzone ciasto wyłożyć malinowe lub truskawkowe puree .Pozostałymi owocami udekorować nimi torcik.Sernik wstawić do lodówki do stężenia .Przed podaniem ciasto udekorować listkami melisy lub mięty.Można podawać z ubita na sztywno śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.47 (202 ocen)

sernik z malinami

To może cię zainteresować