Sernik z jabłkami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser biały zmielić trzykrotnie. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z masłem oraz połową cukru. Nie przerywając ucierania dodawać po łyżce sera białego i budyniu, Zmiksować na aksamitną masę. Do białek dodać kilka kropel soku z cytryny, ubijać, dodając pomału resztę cukru kryształu. Ubić na sztywną lśniącą pianę. Masę serową delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek.
2.Jabłka umyć, osuszyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Blachę do pieczenia wysmarować masłem i oprószyć mąką. Na blachę wylać masę serową, poukładać pokrojone jabłka, oprószyć cynamonem oraz grubym cukrem.
3.Piekarnik nagrzać do 170*C wstawić sernik na ok 40 min. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Smacznego!
Komentarze