Sernik z jabłkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka w syropie: Jabłka obieramy kroimy na połówki wydrążamy środek. Z wody i cukru gotujemy syrop, dodajemy goździki i cynamon. Do wrzącego włożyć jabłka i gotować na minimalnym ogniu, by jabłka były szkliste. Wyjąc i wystudzić.
2.Ciasto: Do mąki i proszku do pieczenia przesianego na stolnicy dodać zimne masło i prze siekać nożem. Dodać cukier puder zrobić gniazdo do którego wbić jaja i śmietanę. Wyrobić ciasto. Gotowe rozwałkować i przełożyć na dużą blachę (34x25cm) wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Ciasto posmarować powidłem.
3.Ser: Do sera dodać oba cukry, kisiel, mąkę, śmietanę, oraz miękkie masło. wszystko dokładnie wymieszać. Porcjami dodawać wrzące mleko.(masa wyjdzie bardzo rzadka) Przelać na ciasto wysmarowane powidłem. Ułożyć jabłka wyjęte z syropu. Piec 1 godzinę w temp. 180 stopni C.
4.Beza: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, utrwalić cukrem (wsypywać porcjami). Na końcu dodać kokos, wymieszać delikatnie szpatułką. Wyłożyć na upieczony sernik, zrobić góry i doliny. Piec jeszcze 15 do 20 min w temp 180 stopni C aż wierzch się zrumieni. Potrzymać jeszcze chwilę w wyłączonym i lekko otwartym piekarniku.
Porady
Oryginalny przepis jest z białym serem zmielonym 2X, wtedy dajemy 35 dag cukru, cały cukier waniliowy, 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej i 100 ml śmietany.
Komentarze