Fantazja

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Taki kolorowy przekładaniec

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopty (blacha 21x21):
    12 jaj,
    12 łyżek cukru,
    12 łyżek mąki krupczatki,
    3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    barwniki: żółty, niebieski, czerwony,
    Masa:
    700ml śmietany 30%,
    1 galaretka pomarańczowa,
    2 łyżeczki żelatyny,
    1 śnieżka,
    3 kostki gorzkiej czekolady.
    sok pomarańczowy

Fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty: Bierzemy 4 jaja, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno dodajemy 4 łyżki cukru, ubijamy na szklistą pianę, dodajemy żółtka, i po kolei stopniowo 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, barwnik niebieski, 4 łyżki mąki. Pieczemy na blaszce wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą 15 min w temp 180 stopni.
    W taki sam sposób pieczemy kolejne biszkopty zmieniając jedynie barwniki: na zielony biszkopt (niebieski i zółty) i czerwony.
  • 2. Masa:
    galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szkl wody. 500ml śmietany ubijamy na sztywno dodajemy chłodną już galaretkę i barwnik żółty. Dokładnie mieszamy. Przekładamy biszkopty wcześniej na pączowane sokiem z pomarańczy.
    Ubijamy pozostałą śmietanę z dodatkiem śnieżki i do sztywnej wlewany żelatynę rozpuszczoną w 1/2 szkl wody. Posypujemy startą czekoladą,.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy