Puszysty sernik z bezą

4.35 (179 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Serniki są u nas bardzo popularne. Często przygotowuje się je z samej masy serowej z bakaliami, jednak dodatek kruchego ciasta oraz delikatnej pianki, pozwalają na uzyskanie nieco wyższego ciasta oraz przełamanie smaku sera.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    300 g mąki
    100 g masła
    100 g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko

    Ser:
    1 kg sera białego trzy razy mielonego (może być gotowy z wiaderka)
    2 jajka
    4 żółtka
    3/4 szklanki cukru
    2 budynie śmietankowe
    2,5 szklanki mleka
    garść kaszy manny
Wystaw ocenę:

4.35 (179 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Puszysty sernik z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej na stolnicę, Dodaj masło i dobrze posiekaj nożem. Jajko wbij do miski i ubijaj mikserem aż zacznie robić się białe. Następnie dodaj cukier, dokładnie utrzyj i wlej do mąki. Zagnieć ciasto. Gotowe rozwałkuj i przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając trochę wyższe brzegi. Wstaw na ok 10 min, aby spód delikatnie się podpiekł.

    Jajka wraz z żółtkami wbij do miski i dobrze utrzyj. Stopniowo dodawaj cukier, a następnie po łyżce twarogu. Budynie wymieszaj w zimnym mleku i wlej do masy. Pod koniec wsyp kaszę manną i dokładnie wymieszaj mikserem. Gotową masę (jest bardzo płynna) delikatnie przelać na wcześniej podpieczone ciasto i ponownie wstawić do rozgrzanego do 180C piekarnika na ok 45 min. Pod koniec pieczenia można wyłożyć bezę ubitą z pozostałych 4 białek i 4 łyżek cukru. Piec jeszcze przez ok 15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować