• Tort jabłkowy

    Dodane przez: Anetap1

  • Przepyszny torcik podpatrzony u pani Ewy Wachowicz.

  • Składniki

    Ciasto:
    25 dag mąki,
    10 dag cukru,
    1 cukier waniliowy,
    2-3 jaj,
    12,5 dag margaryny

    Jabłka:
    1 kg jabłek
    3/4 l soku jabłkowego,
    2 budynie waniliowe,
    4 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy,
    0,5 l śmietany 36%
    1 łyżka mleka w proszku
    kakao do dekoracji

  • Sposób przygotowania

    1.

    Ciasto: mąkę przesiewamy, dodajemy zimną margarynę siekamy nożem. dodajemy cukry i do dołeczka wbijamy jaja. Zagniatamy szybko ciasto. Dzielimy je na 2 części, jedną wykładamy spód a drugą dokładnie wysoko brzegi, (ja skoro mamy święto zakochanych brzegi wyłożyłam serduszkami z ciasta ze szczyptą barwnika czerwonego) na tortownicę (średnicy 21cm do 24 cm) wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia na dnie a brzegi np. bułką tartą.

    2.

    Jabłka obieramy wycinamy środki i kroimy w cienkie plasterki układając na cieście w tortownicy. 1/2 szklanki soku odlewamy rozmieszczamy w niej budynie resztę zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się soku wlewamy zawiesinę soku z budyniem i gotujemy do zgęstnienia. Gotowy budyń wylewamy na jabłka. Rozsmarowujemy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C na 70min.

    3.

    Ciasto studzimy i zimne dekorujemy śmietaną ubitą z cukrem waniliowym. Na sam koniec ubijania dodajemy mleko w proszku by śmietana nie podeszła wodą. Posypujemy kakaem.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, slodkie_zycie, słodkie_walentynki
  • 0 komentarzy

Dodane przez: Anetap1

Anetap1 25

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2014-02-14T22:02:31+01:00

211 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »

Inne przepisy w kategorii