1.Ciasto: mąkę przesiewamy, dodajemy zimną margarynę siekamy nożem. dodajemy cukry i do dołeczka wbijamy jaja. Zagniatamy szybko ciasto. Dzielimy je na 2 części, jedną wykładamy spód a drugą dokładnie wysoko brzegi, (ja skoro mamy święto zakochanych brzegi wyłożyłam serduszkami z ciasta ze szczyptą barwnika czerwonego) na tortownicę (średnicy 21cm do 24 cm) wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia na dnie a brzegi np. bułką tartą.
2.Jabłka obieramy wycinamy środki i kroimy w cienkie plasterki układając na cieście w tortownicy. 1/2 szklanki soku odlewamy rozmieszczamy w niej budynie resztę zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się soku wlewamy zawiesinę soku z budyniem i gotujemy do zgęstnienia. Gotowy budyń wylewamy na jabłka. Rozsmarowujemy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C na 70min.
3.Ciasto studzimy i zimne dekorujemy śmietaną ubitą z cukrem waniliowym. Na sam koniec ubijania dodajemy mleko w proszku by śmietana nie podeszła wodą. Posypujemy kakaem.
Komentarze