Tort jabłkowy

4.51 (154 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepyszny torcik podpatrzony u pani Ewy Wachowicz.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag mąki,
    10 dag cukru,
    1 cukier waniliowy,
    2-3 jaj,
    12,5 dag margaryny

    Jabłka:
    1 kg jabłek
    3/4 l soku jabłkowego,
    2 budynie waniliowe,
    4 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy,
    0,5 l śmietany 36%
    1 łyżka mleka w proszku
    kakao do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.51 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę przesiewamy, dodajemy zimną margarynę siekamy nożem. dodajemy cukry i do dołeczka wbijamy jaja. Zagniatamy szybko ciasto. Dzielimy je na 2 części, jedną wykładamy spód a drugą dokładnie wysoko brzegi, (ja skoro mamy święto zakochanych brzegi wyłożyłam serduszkami z ciasta ze szczyptą barwnika czerwonego) na tortownicę (średnicy 21cm do 24 cm) wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia na dnie a brzegi np. bułką tartą.
  • 2. Jabłka obieramy wycinamy środki i kroimy w cienkie plasterki układając na cieście w tortownicy. 1/2 szklanki soku odlewamy rozmieszczamy w niej budynie resztę zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się soku wlewamy zawiesinę soku z budyniem i gotujemy do zgęstnienia. Gotowy budyń wylewamy na jabłka. Rozsmarowujemy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C na 70min.
  • 3. Ciasto studzimy i zimne dekorujemy śmietaną ubitą z cukrem waniliowym. Na sam koniec ubijania dodajemy mleko w proszku by śmietana nie podeszła wodą. Posypujemy kakaem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować