Sernik z czerwonymi porzeczkami i czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: jajka miksujemy z cukrem, stopniowo dodajemy przesiane mąki z proszkiem. Wlewamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tortownicy (śr. 24 cm). Pieczemy 20 minut w temp. 180 °C. Studzimy.
2.Masa serowa: galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody. Schładzamy. Miksujemy z trzykrotnie zmielonym twarogiem, cukrami i olejkiem.
3.Herbatniki układamy pionowo dookoła biszkoptu. Wlewamy masę serową i wstawiamy do lodówki.
4.Galaretki agrestowe rozpuszczamy w 1 l gorącej wody. Połówki czereśni (bez pestek) i porzeczki układamy na serniku. Zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy.
Porady
Do przygotowania sernika możemy użyć gotowego blatu biszkoptowego.
Komentarze