Sernik z brzoskwiniami

5 (147 ocen)

  • 1 min

Jest to ulubione ciasto mojej chrześnicy, dlatego staram się go robić na każde większe święto.

  • 1 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szk. mąki tortowej
    1 kostka miękkiej margaryny
    3 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    5 żółtek (białka zostawić na bezę)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa serowa:
    1 kg sera półtłustego
    2 budynie śmietankowe (proszek)
    4 jajka
    1 szk. cukru
    cukier waniliowy
    3/4 kostki masła
    brzoskwinie pokrojone w kosteczkę
    Beza:
    5 białek (z ciasta)
    1 szk. cukru
    kisiel malinowy lub wiśniowy (proszek)
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Zagnieść ciasto ze wszystkich składników. 3/4 tej masy wyłożyć dno prostokątnej blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pozostałe ciasto zamrozić.
  • 2. Masa serowa:
    Twaróg zmielić 2 razy. Białka ubić. Do sera dodać budynie śmietankowe, żółtka, cukier, cukier waniliowy i masło. Wszystko dobrze utrzeć dodać brzoskwinie i ubitą pianę z białek. Wymieszać dobrze łyżką.
  • 3. Beza:
    Ubić pianę z 5 białek dodać 1 szk. cukru i 1 kisiel.
  • 4. Na ciasto wyłożyć masę serową, na ser bezę, a na bezę zetrzeć na dużych oczkach zamrożone ciasto. Piec ok. 45 min. w temp. 200 C.

Porady

Sernik najlepszy jest na drugi dzień. Można go ozdobić polewą czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować