Sernik z borówkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD
Wszystkie składniki przełożyć do miski. Dokładnie zagnieść jednolite ciasto. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i boki wylepić dokładnie ciastem.
MASA SEROWA
Ser twarogowy razem z cukrem, jajkiem i żółtkami przełożyć do miski. Razem dokładnie zmiksować. Następnie cały czas miksując dodawać kolejno olej, budyń śmietankowy (proszek) i mleko. Dokładnie razem wymieszać tak, żeby nie było grudek od sera. Borówki opłukać, osuszyć i zmiksować. 1/3 masy serowej odłożyć. Do pozostałej dodać 3 łyżki mąki ziemniaczanej i wymieszać. Masę z dodatkową mąką ziemniaczaną podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki zmiksowanych borówek, do drugiej części dodać resztę zmiksowanych borówek.
Na wyłożone na tortownicy ciasto wylać masę serową z większą ilością zmiksowanych borówek. Na to wylać delikatnie drugą część masy z 3 łyżkami zmiksowanych borówek. Na wierzch wylać odłożoną wcześniej jasną masę serową.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w 180 st C.
BEZA
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dokładnie razem wymieszać.
Po 45 minutach pieczenia sernika na jego wierzch wyłożyć ubitą pianę z cukrem. Sernik ponownie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze 15 minut w 180 st C.
Po upieczeniu sernik dokładnie ostudzić.
Komentarze