Sernik z borówkami i bezą

5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Serniczek rozpływa się w ustach. Spód ciasta jest kruchy, masa serowa delikatna z dodatkiem borówek amerykańskich, a do tego słodka beza.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1 1/2 szklanki (250ml) mąki pszennej,
    - 5 łyżek cukru pudru,
    - 150g masła,
    - 3 żółtka (jajka rozmiar L),
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
    Masa serowa:
    - 1 kg twarogu półtłustego,
    - 1/2 l śmietanki 18% słodkiej,
    - 3 żółtka,
    - 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru,
    - 1 szklanka (250ml) mleka,
    - 1 szklanka cukru grysiku,
    - 4 łyżki bułki tartej,
    - 0,5kg mrożonych borówek amerykańskich,
    Beza:
    - 6 białek,
    - szczypta soli,
    - 1 szklanka cukru pudru.
    Ponadto tłuszcz do wysmarowania i bułka do posypania blaszki o wym. 24x35.
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z borówkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło i siekamy nożem, aż do rozdrobnienia masła. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez ok. 1 godz.
  • 2. Masa serowa
    Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do dwukrotnie zmielonego sera. Następnie dodajemy stopniowo śmietanę, mleko, na końcu budyń i całość miksujemy do połączenia się składników.
  • 3. Beza
    Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i jeszcze ubijamy do uzyskania sztywnej i lśniącej piany.
  • 4. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno natartej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszki (24x35). Następnie posypujemy je bułką tartą, na którą rozkładamy borówki, zalewamy masą serową.
    Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez ok. 50 min. Następnie na wierzchu ciasta rozprowadzamy bezę i wstawiamy ponownie do piekarnika na ok. 15min do uzyskania złotego koloru.

Porady

Borówek nie rozmrażamy. Najlepsze do ciasta są świeże owoce. Ciasto wykładamy z blaszki, gdy ostygnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować