Sernik wiedeński

4.98 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To przysmak całej mojej rodziny. Przypomina ptasie mleczko.

Składniki:

  • Ciasto:
    4,5 łyżki cukru
    ● 15 dag masła
    ● 1,5 szkl. mąki
    ● 2 żółtka
    ● cukier waniliowy.

    Masa:
    90 dag twarogu
    ● 10 żółtek
    ● 10 dag płynnego masła
    ● 10 łyżek cukru pudru
    ● 10 łyżek mąki pszennej
    ● 8 łyżeczek mąki ziemn.
    ● 450 ml mleka
    ● 12 białek
    ● 1/2 szkl. cukru
Wystaw ocenę:

4.98 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik wiedeński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagniatamy ciasto, chłodzimy 30 minut. Wykładamy na blachę, nakłuwamy, pieczemy 15 minut w 200 °C.
  • 2. Zmielony twaróg ucieramy z żółtkami. Dodajemy masło, mąki i mleko. Białka z cukrem ubijamy, mieszamy z masą. Wykładamy na ciasto. Pieczemy 5 minut w 220 °C, oddzielamy nożem brzegi od blachy. Pieczemy 30 minut w 180 °C.
    Odstawiamy na 15 minut i pieczemy 15 minut w 180 °C. Zimne posypujemy pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować