Sernik szachownica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę utrzeć z żółtkami , cukrem i cukrem waniliowym na puch , dodać mąkę z proszkiem i kakao , wymieszać , dodać ubite białka i jeszcze raz wymieszać .
2.Blaszkę 25/40 wyłożyć papierem do pieczenia , wylać ciasto i piec w temp 180 st do suchego patyczka .
3.MASA SEROWA;
Ser zmielić , dodać żółtka , cukier , cukier waniliowy i utrzeć mikserem ,dodać budynie i na końcu białka .Wszystko delikatnie wymieszać.
4.Upieczone ciasto pokroić wzdłuż blaszki na 8 pasków.
5.Blaszkę 25/40 wyłożyć papierem , na spodzie ułożyć 5 pasków w odstępach, po między paski ciasta wlać delikatnie masę serową.
6.Górną warstwę robimy na odwrót , na ser ciasto , na ciasto ser.
7.Piec w temp 180/190 st około 60 minut
Porady
Po upieczeniu i ostygnięciu sernik można polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi .
Komentarze