SERNIK SZACHOWNICA

4.5 (155 ocen)

PRZEPYSZNY SERNICZEK.

Składniki:

  • CIASTO CIEMNE

    4 JAKA

    3/4 KOSTKI MARGARYNY

    2 ŁYŻKI KAKAO

    1 ŁYŻECZKA PROSZKU

    2 SZKL. MĄKI

    1/2 SZKL CUKRU
    1 CUKIER WANILIOWY

    MASA SEROWA;

    1,5 KG SERA ŚMIETANKOWEGO
    6 JAJEK
    1,5 SZKL CUKRU
    1 CUKIER WANILIOWY
    2 BUDYNIE WANILIOWE



Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik szachownica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z żółtkami , cukrem i cukrem waniliowym na puch , dodać mąkę z proszkiem i kakao , wymieszać , dodać ubite białka i jeszcze raz wymieszać .
  • 2. Blaszkę 25/40 wyłożyć papierem do pieczenia , wylać ciasto i piec w temp 180 st do suchego patyczka .
  • 3. MASA SEROWA;

    Ser zmielić , dodać żółtka , cukier , cukier waniliowy i utrzeć mikserem ,dodać budynie i na końcu białka .Wszystko delikatnie wymieszać.
  • 4. Upieczone ciasto pokroić wzdłuż blaszki na 8 pasków.
  • 5. Blaszkę 25/40 wyłożyć papierem , na spodzie ułożyć 5 pasków w odstępach, po między paski ciasta wlać delikatnie masę serową.
  • 6. Górną warstwę robimy na odwrót , na ser ciasto , na ciasto ser.
  • 7. Piec w temp 180/190 st około 60 minut

Porady

Po upieczeniu i ostygnięciu sernik można polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować