Ciasto Bajka w/g Siostry Anastazji

4.5 (163 ocen)

Pyszne ciasto , wprost rozpływa się w ustach .

Składniki:

  • Składniki na biszkopt jasny :

    3 jajka
    1/2 szklanki mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka ciepłej wody
    1/2 szklanki cukru

    Składniki na biszkopt ciemny :

    5 jajek
    1 szklanka mąki tortowej
    3 łyżki kakao
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    1 ,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki na masę śmietanową :

    1 l śmietany kremówki 36 %
    2 łyżki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    2 galaretki o smaku limonki i trawy cytrynowej Winiary
    3 łyżeczki żelatyny
    2 szklanki przegotowanej wody

    około 40 dag galaretki w cukrze

    2 tabliczki czekolady
    1 łyżka śmietanki

    Blaszka 24 cm / 36 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto bajka w/g siostry anastazji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-26s5vi7 1. Wykonanie biszkoptu jasnego :

    Jajka ubić z cukrem na gęsty kogel mogel, stopniowo dodawać mąkę z proszkiem i wodę. Delikatnie wymieszać.

    Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto.
    Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka .
  • 2. Wykonanie biszkoptu ciemnego :

    Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem i kakao.
    Delikatnie wymieszać .
    Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia Przelać ciasto .
    Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka .
  • image-1woq01c 3. Wykonanie masy śmietanowej :

    Galaretki i żelatynę rozpuścić razem w 2 szklankach przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia.

    Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym , stopniowo ciągle mieszając mikserem dodawać tężejącą galaretkę i jeszcze chwilę mieszać.

    Galaretki cukrowe pokroić w kostkę i dodać do śmietany, wymieszać.
  • 4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 1 łyżką śmietanki.

    Ciasto ciemne przeciąć na pół.
    Każdy blat biszkoptu można nasączyć wodą z sokiem z limonki i cukru .
  • 5. Warstwy ciasta :

    1. Biszkopt ciemny
  • 6. 2. Połowa masy śmietanowej
  • 7. 3. Biszkopt jasny
  • 8. 4. Reszta masy śmietanowej
  • 9. 5. Biszkopt ciemny
  • 10. Polewa
  • image-26n8ova 11. 10. Płatki migdałowe

Porady

Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.33 (218 ocen)

Opublikowany w Magazynie
anastazja

To może cię zainteresować