Sernik orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie spodu:
Masło roztapiamy na patelni, studzimy. Herbatniki wrzucamy do blendera, miksujemy kilka sekund.
Do herbatników wsypujemy cukier, kakao, wlewamy masło i mieszamy. Powinna nam wyjść kruszonka.
Spód tortownicy o średnicy 26 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wysypujemy naszą kruszonkę i mocno ją ugniatamy.
Wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
2.Przygotowanie masy serowej:
Twaróg dwukrotnie mielimy. Orzechy miksujemy w blenderze ( dość drobno ). Masło roztapiamy na patelni i studzimy.
Twaróg przekładamy do miski, wsypujemy cukier i dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Wlewamy masło, likier i wsypujemy budyń. Na koniec wsypujemy orzechy. Gdy wszystkie składniki nam się dokładnie połączą, wyłączamy mikser i przelewamy masę serową na podpieczony spód.
Wyrównujemy wierzch i wkładamy ciasto do piekarnika na ok. 60 - 65 minut ( do suchego patyczka ). Temperatura piekarnika: 180 stopni.
Gdy sernik jest już upieczony, zostawiamy go jeszcze na 5 minut w zamkniętym piekarniku, następnie otwieramy piekarnik i niech ciasto nam spokojnie stygnie przez kolejne 10 minut. Dopiero po tym czasie wyciągam ciasto, nożem delikatnie odcinam brzegi ciasta od blaszki i zdejmuję obręcz, pozwalając sernikowi oddychać.
3.Przygotowanie polewy:
Masło roztapiamy na patelni, wsypujemy do niego kakao i cukier, cały czas mieszając. Gdy zaczyna gęstnieć, dolewamy wodę. Mieszamy cały czas bardzo dokładnie.
Tak przygotowaną polewę wylewamy na wystudzony sernik. Możemy posypać kawałkami orzechów.
Komentarze