Sernik orzechowo - śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto orzechowe:
Jajka utrzeć z cukrem mikserem. Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, olej i orzechy.
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (ok 25x40 cm).
Piec w temp. 180 C przez 35 min.
2.Ciasto serowe:
Ser zemleć. Margarynę utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku, ser mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny oraz ubitą pianę z białek.
Ciasto wyłożyć do blaszki o tych samych wymiarach co ciasto orzechowe.
Piec w temp. 180 C przez ok 40 min.
3.Masa śmietankowa:
Masło utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo śmietanę (wszystkie składniki muszą mieć taką samą temperaturę pokojową gdyż inaczej masa się zważy) i dokładnie połączyć mikserem.
4.Ostudzone ciasto przekroić na dwa płaty.
1.Na jednym płacie ciasta rozsmarować połowę masy.
2.Przykryć ciastem serowym.
3. Posmarować pozostałą masą.
4.przykryć drugim płatem ciasta.
5.Udekorować według uznania.
Komentarze