Sernik śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód
• Rozpuścić masło, cukier i kakao, po czym wystudzić.
• Wbić po jednym jajku i zmiksować.
• Dodać mąkę z proszkiem, dokładnie zmiksować.
• Blaszkę lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. U mnie tortownica o średnicy 26 cm.
• Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15 minut.
2.Sernik
• Utrzeć masło z 1/3 szklanki cukru i żółtkami na biały krem.
• Do śmietany dodać 1/3 szklanki cukru i ubić na sztywno.
• Białka ubić na sztywno, dodać pozostały cukier czyli 1/3 szklanki i ubijać dalej. Na koniec dodać budyń i połączyć razem.
• Ser przemieszać, dodać do niego krem jajeczny, ubitą śmietanę i białka.
• Dokładnie wymieszaną masę serową wlać na podpieczony spód.
• Piec 50 minut w temp. 180 st.C.
Komentarze