Sernik śmietankowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Spód wilgotny, kakaowy, a ser aksamitny, rozpływający się w ustach. Zaskakuje smakiem, i prostotą. To sernik z przepisu mojej mamy.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Spód
    • 125 g masła
    • 1 łyżka kakao
    • 1/3 szklanki cukru
    • 2 jajka
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Sernik
    • 1 kg sera białego zmielonego
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka śmietany 30%
    • 8 jajek
    • 100 g masła
    • 1 cukier waniliowy
    • 1 budyń waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód
    • Rozpuścić masło, cukier i kakao, po czym wystudzić.
    • Wbić po jednym jajku i zmiksować.
    • Dodać mąkę z proszkiem, dokładnie zmiksować.
    • Blaszkę lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. U mnie tortownica o średnicy 26 cm.
    • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15 minut.
  • 2. Sernik
    • Utrzeć masło z 1/3 szklanki cukru i żółtkami na biały krem.
    • Do śmietany dodać 1/3 szklanki cukru i ubić na sztywno.
    • Białka ubić na sztywno, dodać pozostały cukier czyli 1/3 szklanki i ubijać dalej. Na koniec dodać budyń i połączyć razem.
    • Ser przemieszać, dodać do niego krem jajeczny, ubitą śmietanę i białka.
    • Dokładnie wymieszaną masę serową wlać na podpieczony spód.
    • Piec 50 minut w temp. 180 st.C.

Porady

Sernik można polać polewą czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować