Szybki sernik na zimno z serka mascarpone, z mnóstwem truskawek i z musem truskawkowym, na cieniutkim herbatnikowym spodzie. Kremowy, niezbyt słodki, cudownie pachnący truskawkami - jednym słowem idealny!
2 godz.
Dla 8 osób
Składniki:
Spód z herbatników
80 g herbatników
50 g miękkiego masła
Masa serowa
750 g serka mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 100 ml gorącej wody
Mus truskawkowy
300 g truskawek
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 75 ml gorącej wody
1-2 łyżki cukru
Sernik na zimno z truskawkami i musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki rozdrabniamy blenderem, tak aby były drobno zmielone. Rozdrobnione herbatniki dokładnie mieszamy z miękkim masłem. Powstałą masę rozkładamy równomiernie na dnie tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Duże truskawki przecinamy wzdłuż na połówki i układamy je płaską stroną wzdłuż brzegów tortownicy na spodzie z herbatników, tak aby utworzyły obramowanie. Wewnątrz tortownicy układamy gdzieniegdzie całe truskawki.
2.Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę. Następnie stopniowo dodajemy rozpuszczoną żelatynę i ponownie miksujemy. Masę serową delikatnie przekładamy do tortownicy pomiędzy ułożone truskawki. Tortownicę wkładamy do lodówki do czasu aż masa serowa stężeje.
3.300 g truskawek rozdrabniamy blenderem na gładki mus. Do musu dodajemy cukier oraz rozpuszczoną żelatynę i całość dokładnie mieszamy. Mus truskawkowy wylewamy na zastygłą masę serową i tortownicę ponownie wstawiamy do lodówki.
4.Stężały sernik na zimno z truskawkami delikatnie wyciągamy z tortownicy. Na musie truskawkowym układamy pozostałe truskawki przekrojone na połówki.
Komentarze