Niewątpliwą zaletą serników na zimno jest zdecydowanie to, że robi się je bardzo szybko. No i wyśmienicie smakują praktycznie z każdymi owocami, ale z truskawkami jest po prostu boski!
3 godz.
Dla 10 osób
Składniki:
500 g serka mascarpone
2 duże jogurty naturalne
cukier puder (ilość według uznania - ja daję zazwyczaj 3 łyżki)
3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
3 galaretki truskawkowe
truskawki
1 opakowanie okrągłych biszkoptów lub cienki blat biszkoptowy
Sernik na zimno z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dnie tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej folią aluminiową układamy truskawki. Warto zwrócić uwagę, żeby truskawki były mniej więcej jednakowej wielkości. Truskawki zalewamy 2 galaretkami truskawkowymi rozpuszczonymi w 500 ml wody i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
2.Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone miksujemy z jogurtem naturalnym na gładką masę. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz rozpuszczoną żelatynę i ponownie miksujemy. Na dnie tortownicy o średnicy 25 cm układamy biszkopty lub blat biszkoptowy. Około 1/3 masy serowej wylewamy na biszkopty i odstawiamy do lodówki do stężenia.
3.Gdy masa stężeje, z mniejszej tortownicy delikatnie wyciągamy galaretkę zalaną truskawkami i układamy na środku stężałej masy serowej. W wolne przestrzenie po bokach wlewamy masę serową, a resztę wylewamy na wierzch i wygładzamy. Całość ponownie wkładamy do lodówki.
4.Gdy masa stężeje układamy na niej truskawki - jedna przy drugiej - szpicami do góry i zalewamy galaretką truskawkową rozpuszczoną w 250 ml wody, tak aby galaretka sięgała do około 1/3 wysokości truskawek. Pozostałą galaretką możemy za pomocą silikonowego pędzelka posmarować truskawki po wierzchu. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Komentarze