Sernik meksykański z orzechami pecan i polewą cajeta

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Sernik, który swój fantastyczny smak zawdzięcza wspaniałej polewie z koziego mleka.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mleoko kozie: 1 litr
    - mleko krowie pełnotłuste: 0.5 szklanki
    - cukier: 1.5 szklanki
    - ekstrakt waniliowy: 1 łyżka
    - rum: 1 łyżka
    - soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
    - posiekane i uprażone orzechy pecan lub włoskie: 100 gramów
    - ciasteczka maślane - zmielone: 250 gramów
    - masło - kostka: 0.67 sztuki
    - twaróg na serniki: 1 kilogram
    - cukier: 1 szklanka
    - jajka: 4 sztuki
    - ekstrakt z wanilii: 1 łyżeczka
    - gęsta śmietana 18%: 400 mililitrów
    - cukier: 0.25 szklanki
    - ekstrakt z wanilii: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik meksykański z orzechami pecan i polewą cajeta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cajeta: W dużym garnku z grubym dnem zagotować kozie mleko. Dodać cukier i mieszać, aż się rozpuści. W szklance rozmieszać krowie mleko z sodą. Dodać do niego trochę gorącego koziego mleka. Zdjąć garnek z ognia i dodać do mleka rozpuszczoną sodę (pod jej wpływem mleko zacznie się nieco pienić, ale ta piana później powoli zanika). Z powrotem postawić garnek na ogniu i gotować, mieszając od czasu do czasu. Po około godzinie mleko zacznie przybierać brązową barwę. Sam proces robienia cajety trwa kilka godzin (m.in. w zależności od powierzchni parowania garnka). Mleko zmniejszy swoją objętość do około 1/3, nabierze ciemnokarmelowej barwy i wyraźnie zgęstnieje. Gdy cajeta zacznie gęstnieć, trzeba ją dość często mieszać drewnianą łyżką, żeby nie przywierała do dna i boków. Gdy cajeta będzie gotowa, zdjąć ją z ognia i nieco przestudzić. Dodać ekstrakt waniliowy i rum i dokładnie wymieszać. Gdyby się okazało, że wyszła za gęsta, można rozrzedzić ją odrobiną wrzątku. Dodać połowę uprażonych na suchej patelni, posiekanych orzechów.
  • 2. Spód: W misce wymieszać zmielone ciastka ze stopionym masłem. Wylepić nimi dno i boki tortownicy o średnicy 26 cm, starannie dociskając. Włożyć na pół godziny do lodówki. Nadzienie serowe: W misce zmiksować twaróg z cukrem i ekstraktem lub cukrem wanilinowym. Następnie dodawać po jednym jajku i miksować, aż dokładnie połączą się z masą. Zarówno ser, jak i jajka, powinny mieć temperaturę pokojową. Masę serową przelać na schłodzony spód i wyrównać powierzchnię.
  • 3. Piec ciasto około 50-60 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić w chłodne miejsce na 15 minut. Podnieść w tym czasie temperaturę w piekarniku do 230 stopni. Wierzch: W misce wymieszać śmietanę, cukier i ekstrakt waniliowy lub aromat. Rozlać ją po wierzchu ciasta i piec jeszcze 10 minut, aż śmietana zesztywnieje. Upieczone ciasto zostawić do ostygnięcia, a następnie włożyć do lodówki na 24 godziny. Porcje sernika podawać, polewając je lekko podgrzaną cajetą i posypane pozostałymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować