Sekretem każdego sernika jest dobrej jakości ser. Dobry wiejski twaróg nie powinien być zbyt suchy i nie powinien być kwaśny. Dzisiaj moja wariacja łaciatego sernika pod pierzynką z czekolady i migdałów.
3 godz.
Składniki:
Składniki na ciasto, tortownica o średnicy 28 cm:
2 szklanki mąki
20 dag masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 żółtka
proszek do pieczenia
Składniki na masę serową:
1 kg sera dwu krotnie mielonego
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
esencja waniliowa lub cukier waniliowy
3 jaja
2 białka pozostałe z ciasta
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 szklanka śmietany kremówki
3 łyżki naturalnego kakao
Sernik łaciaty z czekoladową polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta:
1. Składniki połączyć ze sobą, szybko zagnieść. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia i gotowym ciastem wyłożyć spód i boki tortownicy.
Wykonanie masy serowej:
1. W misce żółtka łączymy z cukrem i wanilią, miksujemy i stopniowo łączymy z serem, mąką i proszkiem do pieczenia.
2. W dwóch osobnych pojemnikach ubijamy białka i kremówkę. Łączymy je z masą serową, bardzo dobrze mieszamy na gładka i puszystą masę. Masę serową dzielimy na połowę, jedną część sera zostawiamy białego, a do drugiej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
3. Na ciasto wylewamy warstwowo biały i ciemny ser. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy sernik przez ok. 80-90 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Polewa:
1. Czekoladę rozpuszczamy na parze, można dodać 2-3 łyżki wody, aby była bardziej płynna. Roztopioną czekoladą polewamy wystudzony sernik i posypujemy migdałami.
Komentarze