Sernik cappuccino z musem wiśniowym na spodzie brownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sernik:
Do płaskiego rondla przełożyć ser i jogurt grecki. Zmiksować na gładko blenderem. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać ksylitol i utrzeć na jasny krem. Następnie dodać cappuccino ( proszek ) i ponownie zmiksować.
2.Dodać mąkę ziemniaczaną i po raz kolejny zmiksować. Do powstałej masy dodawać po łyżce zmiksowany ser i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać w dwóch częściach do masy serowej i delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę serową. Piec w 160-170 st około 60 minut. Wyjąć, ostudzić i wstawić na całą noc do lodówki.
3.Mus wiśniowy:
Wiśnie umyć, osuszyć i usunąć pestki ( najlepiej pestki usuwać nad miską, dzięki temu będzie można wykorzystać zebrany sok). Do rondla przełożyć owoce, dodać sok i wstawić na ogień. Dusić do rozpadnięcia owoców.
4.Gdyby owoce były zbyt suche i masa zacznie się przypalać to podlać wodą i dokończyć duszenie. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem. Dodać proszek galaretki i żelatynę, dokładnie wymieszać. Zostawić do ostygnięcia.
5.Wykonanie:
Na talerzu ułożyć rozmrożony spód cukiniowy ( najlepiej wyjąć go na noc z zamrażarki i położyć na talerzu w lodówce). Zapiąć obręcz tortownicy. Wyłożyć połowę musu wiśniowego. Wstawić na kwadrans do lodówki. Po tym czasie ostrożnie włożyć zimny sernik. Zalać resztą masy wiśniowej. Wstawić na 3-4 godziny do stężenia. Smacznego!
Porady
*Ciasto można przygotować na bazie biszkopta w dowolnym smaku lub na podłużnych biszkoptach * 100 g to 98 kcal
Komentarze