Sezon na wiśnie trwa więc warto z nich korzystać i piec ciasta. Do zrobienia sernika również można wykorzystać wiśnie mrożone.
Składniki:
tortownica 24 cm
Spód:
150 g mąki tortowej
100 g margaryny
50 g cukru pudru
1 jajko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Masa serowa:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
150 g cukru
6 jajek
kilka kropel soku z cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 opakowanie budyniu śmietankowego (proszek)
1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany 18 %
Mus z wiśni:
szklanka wiśni bez pestek
5-6 łyżek cukru
Sernik z musem wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiśnie z cukrem zagotować, gotować ok pół godziny, wystudzić i zmiksować na papkę. Składniki na spód wymieszać i zagnieść ciasto. Gdy będzie się mocno kleiło do rąk, dodać troszkę mąki. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia a z zewnątrz owinąć folią aluminiową. Dno i trochę boki tortownicy wylepić ciastem.
2.Jajka ubić z cukrem na puch,dodać stopniowo ser, sok z cytryny i śmietanę. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i proszek budyniowy, wymieszać. Gotową masę wylać na kakaowy spód. Mus wiśniowy ułożyć kleksami na masie serowej i patyczkiem trochę rozciągnąć. Tortownicę wstawić do większego naczynia lub blaszki (u mnie forma od prodiża- bez rączek) do formy nalać trochę wody. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec w kąpieli wodnej ok 1-1,5 godziny. W połowie pieczenia przykryć górę pergaminem by się nie przypaliła.
3.Upieczony sernik porządnie wystudzić a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin. Udekorować polewą i wiśniami.
Komentarze