Zachwyca smakiem,delikatny sernik cappuccino na migdałowym biszkopcie,prawdziwa uczta dla podniebienia,polecam na różne okazje.
1 godz. 10 min
Składniki:
Ciasto na tortownicę o śr 27 cm:
5 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 g zmielonych migdałów
100 g cukru
16 dag mąki tortowej
szczypta soli
Masa serowa:
250 g mielonego twarogu
250 g sera ricotty
300 ml śmietany kremowej
3 łyżki żelatyny
6 łyżek kawy cappuccino
100 g cukru
1 cukier waniliowy
4 żółtka
Dodatkowo:
Ciemne kakao
ziarenka czekoladowe w kształcie kawy
Sernik cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Białka ubić na sztywno z solą ,dodać pod koniec cukier i ubijać aż masa będzie lśniąca,dodać żółtka i delikatnie zmiksować,wsypać mąkę z proszkiem i migdałami ,wymieszać do połączenia .Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem tortownicy,piec około 25 minut w temp 160*c. Wyjąć upieczone ciasto wystudzić przekroić wzdłuż na połowę.
2.Masa: Żelatynę namoczyć w jak najmniejszej ilości wody.Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę dodać ser twarogowy oraz ricottę zmiksować wlać śmietankę ubitą na pianę wsypać kawę cappuccino oraz wlać cienkim strumieniem żelatynę wymieszać do połączenia .
3.Przełożenie: Jeden płat biszkopta ułożyć w tortownicy wyłożyć 3/4 masy sernikowej przykryć drugim płatem i rozsmarować na wierzchu resztę masy.Posypać po wierzchu ciemnym kakao.Udekorować czekoladowymi ziarenkami.Schłodzić w lodówce.
Komentarze