Sernik adwokacki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Serniki z likierem jajecznym, mało słodki i prawie dietetyczny, na dodatek bezglutenowy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • • 1 kg sera białego mielonego
    • 1 szklanka likieru Adwokat
    • 5 jajek
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • skórka starta z 1 cytryny
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 3/4 szklanki cukru
    Polewa śmietanowa
    • 1 duża śmietana 18% - 360 g
    • 3 łyżki cukru
    • 1/2 szklanki likieru Adwokat
    • cukierki w formie jajeczek i połówki jajek z Kinder niespodzianki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Serniki Desery

Sernik adwokacki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Ser delikatnie zmiksować z cukrem, skórką z cytryny i mąką ziemniaczaną.
    • Wbijać po jednym jajku co 30 sekund, cały czas miksując na wolnych obrotach.
    • Na koniec dodać adwokat i sok z cytryny. Masa serowa będzie dość płynna.
    • Wlać do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej na dnie folią aluminiową wypuszczoną na zewnątrz.
    • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15 minut, zmniejszyć temp. do 120 st.C i piec jeszcze 1 godzinę.
    • Po tym czasie wylać na wierzch sernika śmietanę wymieszaną z likierem.
    • Piec jeszcze 15 minut w tej samej temperaturze.
    • Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w środku na ok. 15 minut, po czym otworzyć piekarnik i zostawić jeszcze na 15 minut.
    • Po wystygnięciu wstawić sernik do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
    • Przed podaniem udekorować jajeczkami wielkanocnymi lub innymi cukierkami.

Porady

Dekorację można dostosować do każdej okoliczności, a i bez niczego na wierzchu wygląda też pięknie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować