Truskawkowe serniczki na zimno - ulepszona wersja panny cotty, bo nie ze samej śmietanki a dodatkowo z trwarożku. Lekkie serniczki doskonale komponują się z musem truskawkowym. Lekko i przyjemnie!
Dla 4 osób
Składniki:
250 g twarogu (najlepiej półtłusty trzykrotnie mielony)
0,75 szklanki cukru
0,5 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajko
100 ml śmietanki 30%
żelatyna
0,5 kg truskawek
opcjonalnie galaretka truskawkowa
Serniczki na zimno z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zmielony trzykrotnie ser wymieszać z cukrem (0,5 szkl.), dodać jajko, śmietanę oraz rozpuszczoną w wodzie, lekko przestudzoną żelatynę. Wymieszać i włożyć do lodówki na ok. 15 min.
2.Truskawki umyć, następnie ubić robotem z cukrem (pozostały cukier - 0,25 szkl.), dodać żelatynę, bądź tężejącą galaretkę. schłodzić w lodówce.
3.Masę serową rozlać do filiżanek, bądź małych salaterek, pozostawić do całkowitego stężenia. Następnie wlać mus truskawkowy.
Komentarze