Schab po włościańsku

4.5 (143 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem jeszcze uczennicą, ale bardzo lubię gotować. Schab po włościańsku to moja popisowa potrawa. Jest smaczna i zdrowa.

Składniki:

  • ● 1 kg schabu (na kotlety)
    ● 1 kg ziemniaków
    ● 1 kg marchewki
    ● 500 g cebuli
    ● garść zieleniny (najlepiej natki pietruszki)
    ● pieprz, sól
    ● olej do smażenia
    ● 1 litr rosołu, może być z kostki
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab po włościańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schab po włościańsku 1. Mięso myjemy i porcjujemy,
    Kotlety lekko rozbijamy, solimy
    i pieprzymy, obsmażamy na
    tłuszczu z obu stron (lekko
    rumienimy).
  • Schab po włościańsku 2. Ziemniaki obieramy, myjemy
    i kroimy w cienkie plastry.
    Marchewkę obieramy, myjemy
    i ścieramy na grubej tarce. Cebulę
    obieramy i również trzemy
    na tarce z dużymi oczkami. W naczyniu żaroodpornym
    układamy warstwami: ziemniaki,
    podsmażone kotlety,
    marchewkę i cebulę.
  • Schab po włościańsku 3. Całość zalewamy rosołem.
    Wkładamy do piekarnika i pieczemy
    około 45 minut w temperaturze
    około 220 °C (20
    minut pod przykryciem, 25 minut
    bez pokrywki). Przed podaniem
    dekorujemy gałązką pietruszki
    lub posypujemy
    posiekaną natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować