Jestem jeszcze uczennicą, ale bardzo lubię gotować. Schab po włościańsku to moja popisowa potrawa. Jest smaczna i zdrowa.
Składniki:
● 1 kg schabu (na kotlety)
● 1 kg ziemniaków
● 1 kg marchewki
● 500 g cebuli
● garść zieleniny (najlepiej natki pietruszki)
● pieprz, sól
● olej do smażenia
● 1 litr rosołu, może być z kostki
Schab po włościańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i porcjujemy,
Kotlety lekko rozbijamy, solimy
i pieprzymy, obsmażamy na
tłuszczu z obu stron (lekko
rumienimy).
2.Ziemniaki obieramy, myjemy
i kroimy w cienkie plastry.
Marchewkę obieramy, myjemy
i ścieramy na grubej tarce. Cebulę
obieramy i również trzemy
na tarce z dużymi oczkami. W naczyniu żaroodpornym
układamy warstwami: ziemniaki,
podsmażone kotlety,
marchewkę i cebulę.
3.Całość zalewamy rosołem.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy
około 45 minut w temperaturze
około 220 °C (20
minut pod przykryciem, 25 minut
bez pokrywki). Przed podaniem
dekorujemy gałązką pietruszki
lub posypujemy
posiekaną natką.
Komentarze