Schab po warszawsku

  • wyświetlono: 10740 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

bardzo smaczny

Składniki

Składniki:
1 kg schabu
Nadzienie:
3-4 jajka
½ kostki prawdziwego masła
mały słoiczek chrzanu
1 łyżka majonezu
pęczek szczypiorku
sól, pieprz i cukier do smaku
Galareta:
4 łyżki żelatyny
ok. 1 litr rosołu lub wywaru

Sposób przygotowania przepisu:

Schab po warszawsku

  • 1. Schab posolić i upiec w naczyniu żaroodpornym.
    Jajka ugotować na twardo i posiekać bardzo drobno. Do jajek dodać masło, chrzan, majonez, doprawić do smaku: solą, pieprzem, cukrem i porządnie wymieszać.
    Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody. Gdy napęcznieje zalać 1 szklanką gorącego rosołu lub wywaru i rozmieszać aż do rozpuszczenia się żelatyny. Dolać pozostały rosół i wymieszać. Przestudzić.
    Upieczony schab pokroić na plastry ok. 1,5 cm. Każdy plaster schabu przekroić do połowy tak, aby powstała kieszonka. Do każdej kieszonki w schabie nakładamy delikatnie nadzienie.
    Schab układamy na półmisku.
    Szczypiorek drobniutko siekamy. Posypujemy nim wystające ze schabu nadzienie.
    Zalewamy tężejącą galaretą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Schab po warszawsku

Komentarze

Podobne przepisy

Wędlina

Dodane przez: Mniam1

Schab z szynkowara

Schab przygotowany w szynkowarze...

świąteczny schab

Dodane przez: joanna1974

świąteczny schab

smaczny i soczysty schab na kanapki

Schab długo-dojrzewający.

Dodane przez: Konto nieaktywne

Wyśmienity schab długo-dojrzewający

Schab długo-dojrzewający to wyśmienita...

śledzie po kaszubsku

Dodane przez: agarybak76

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku najlepiej...

Schab pieczony w mleku

Dodane przez: benka

Schab pieczony w mleku

Po raz pierwszy piekłam schab w...

Schab na zimno

Dodane przez: rena123

Schab na zimno

Parzony schab, doskonały zamiast...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE