Schab nadziewany żurawiną

4.5 (174 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne tradycyjne mięso - nie tylko na święta.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 kg schabu w kawałku,
    300 g żurawiny,
    sól,
    woda,
    olej do smażenia,
    opcjonalnie - przyprawy
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab nadziewany żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab w kawałku zbijamy tłuczkiem, żeby mięso było kruche. Wierzch posypujemy solą.

    Szerokim nożem do mięsa wykrawamy otwór przez całą długość mięsa. Następnie nadziewamy schab żurawiną.

    W brytfance rozgrzewamy olej i chwilę podsmażamy schab z każdej strony. Następnie podlewamy wodą do połowy wysokości mięsa i dusimy około 1 godziny (zasada jest następująca: ilość czasu odpowiada wadze mięsa, czyli 1kg = 1 godzina).
    Schab można również upiec w rękawie w piekarniku (na zdjęciu).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować