Szczaw, szparagi, rzodkiewka i rzeżucha to typowo wiosenne warzywa połączone w zdrowej i pysznej sałatce. Idealna propozycja dla osób dbających o dietę.
20 min
Składniki:
(na dwie porcje)
Pęczek świeżych liści szczawiu
Pół pęczka białych szparagów
Pomidorki koktajlowe czerwone, żółte i bordowe
Pół pęczka rzodkiewki
Rzeżucha
1 łyżka nasion słonecznika
1 łyżka nasion dyni
Sos sałatkowy ziołowy
2 łyżki oliwy extra vergin
Sałatka ze szparagami i szczawiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi gotujemy na parze (zachowają więcej aromatu i składników odżywczych niż gotowane w wodzie) Kroimy na 3-4 części. Delikatnie solimy. Liście szczawiu oraz pomidorki i rzodkiewki myjemy i osuszamy. Szczaw rwiemy na mniejsze kawałki, pomidorki i rzodkiewki przekrawamy na pól. Warzywa przekładamy do miseczki i posypujemy rzeżuchą oraz nasionami dyni i słonecznika. Z oliwy, 2 łyżek wody i sosu sałatkowego przygotowujemy dresing, którym polewamy sałatkę.
Komentarze