Często robię różne zapiekanki, oto kolejna propozycja.
Dla 4 osób
Składniki:
1 cebula
40 dag mięsa mielonego
1 jajko
ostra papryka w proszku
2 łyżki bułki tartej
300 dag ryżu
3 dag masła
3 dag mąki
350 ml bulionu
150 ml śmietany 12%
1 mała puszka groszku konserwowego
1 mała puszka kukurydzy konserwowej
20 dag pomidorów koktajlowych
8 dag żółtego sera
sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
Ryżowa zapiekanka z kulkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować.
Cebule zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z mięsem. Dodać jajko, sól, pieprz oraz paprykę , dokładnie wymieszać i zagęścić bułką tartą. Z mięsa uformować kulki i smażyć na rozgrzanym oleju (ja smażyłam na patelni do grillowania bez dodatku tłuszczu).
Masło rozpuścić, dodać mąkę zasmażyć. Podlać 350 ml bulionu i 150ml śmietany i, mieszając, gotować ok. 10 minut.
Groszek i kukurydzę osączyć. Pomidory pokroić na kawałki. Beszamel wymieszać z ryżem, groszkiem, kukurydzą i pomidorami. Mieszankę włożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć kulki mięsne. Posypać tartym serem. Piec ok. 25 minut w temp. 180 stopni.
Komentarze