Ryżowa zapiekanka z kulkami

4.5 (144 ocen)

  • Dla 4 osób

Często robię różne zapiekanki, oto kolejna propozycja.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 cebula
    40 dag mięsa mielonego
    1 jajko
    ostra papryka w proszku
    2 łyżki bułki tartej
    300 dag ryżu
    3 dag masła
    3 dag mąki
    350 ml bulionu
    150 ml śmietany 12%
    1 mała puszka groszku konserwowego
    1 mała puszka kukurydzy konserwowej
    20 dag pomidorów koktajlowych
    8 dag żółtego sera
    sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Dania jednogarnkowe

Ryżowa zapiekanka z kulkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryżowa zapiekanka z kulkami 1. Ryż ugotować.
    Cebule zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z mięsem. Dodać jajko, sól, pieprz oraz paprykę , dokładnie wymieszać i zagęścić bułką tartą. Z mięsa uformować kulki i smażyć na rozgrzanym oleju (ja smażyłam na patelni do grillowania bez dodatku tłuszczu).
    Masło rozpuścić, dodać mąkę zasmażyć. Podlać 350 ml bulionu i 150ml śmietany i, mieszając, gotować ok. 10 minut.
    Groszek i kukurydzę osączyć. Pomidory pokroić na kawałki. Beszamel wymieszać z ryżem, groszkiem, kukurydzą i pomidorami. Mieszankę włożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć kulki mięsne. Posypać tartym serem. Piec ok. 25 minut w temp. 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować