3 filety z kurczaka
800 g ziemniaków
200 g sera żółtego tartego
cebula
5 ząbki czosnku
papryka
sól
pieprz
ostra papryka
oliwa z oliwek
2 łyżki pasty pomidorowej
zielona pietruszka do posypania
papier do pieczenia, do przygotowania papilotów
Zapiekany kurczak z warzywami – w papilotach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane ziemniaki kroimy w mniejsze kawałki, nie muszą być równe, ale podobnej wielkości aby równo się gotowały. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, od momentu zagotowania wody 10 minut. Po ugotowaniu ziemniaki osuszamy na ręczniku papierowym z nadmiaru wody.
Filety z kurczak opłukać i pokroić w kostkę, doprawić czosnkiem (jeżeli nie lubimy tak dużo czosnku można nie dodawać do mięsa). Dodajemy również sól, pieprz, ostra papryka oraz pastę pomidorową oraz niewielką ilość oliwy z oliwek. Paprykę pokroić w niewielką kostkę, a cebulę w półksiężyce.
Do przygotowanych papilotów, na spód dajemy podgotowane ziemniaki, na ziemniaki dajemy cebulę oraz paprykę. Na samą górę dajemy przyprawionego kurczaka. Wszystko posypujemy tartym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 40-45 minut.
Komentarze