15 dag ryżu (dałam 1,5 woreczka)
około 0,5 - 0,6 litra mleka
10 dag suszonej żurawiny (w sezonie oczywiście może być świeża)
3 jaja
3 jabłka
1,5 łyżki cukru waniliowego
50 gram cukru
szczypta soli
około 100 gram masła
Ryż z jabłkami inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy w lekko osolonym mleku, odcedzamy. Żółtka ucieramy z masłem i cukrami na puch. Białka ubijamy na sztywną pianę. Masę żółtkową łączymy z ryżem, dodajemy odsączoną (namoczoną wcześniej we wrzątku) żurawinę i pianę z białek, delikatnie wszystko mieszamy.
Jabłka obieramy, kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, obsypujemy łyżeczką cukru waniliowego.
Połowę masy ryżowej wykładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, następnie układamy plasterki jabłek i przykrywamy drugą częścią masy ryżowej. Na górę możemy poukładać plasterki masła (ewentualnie), zapiekamy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Porady
zamiast żurawiny możemy użyć rodzynek lub każdych innych kandyzowanych owoców
Komentarze