Rurki z kremem o smaku mięty i kakao

0 (0 ocen)

Czy może być lepsze towarzystwo niż kakao i mięta?

Składniki:

  • Na ciasto:
    250 g mąki tortowej,
    125 ml kwaśnej śmietanki 18%,
    125 g margaryny lub masła,
    szczypta soli,
    2 łyżeczki kakao,
    pół opakowania cukru waniliowego
    Na krem:
    170 g landrynek miętowych,
    kilka kropli aromatu miętowego,
    1/4 szklanki zimnej wody,
    1 budyń śmietankowy ( bez dodatku cukru),
    1 1/2 szklanki mleka,
    200 g margaryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Rurki Krem

Rurki z kremem o smaku mięty i kakao - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i zagnieść na jednolitą gładką masę, po czym wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Cienko rozwałkować i pociąć na paski szerokości 1,5 - 2 cm. Metalowe foremki do rurek lekko natłuścić i nawijać na nie paski - od węższej strony do szerszej ( paski mają na siebie zachodzić).Paski odcinać przy szerszym brzegu foremki, delikatnie dociskać ciasto, po czym układać rurki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 210 stopni przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika, poczekać aż rurki trochę przestygną i zdjąć z foremek. Nawinąć następną partię. Z podanych składników wychodzi ok 24 -25 rurek. Przygotować krem. Cukierki wrzucić do garnka i dolać wodę. Wstawić na mały ogień i ogrzewać ciągle mieszając do czasu aż landrynki całkowicie się rozpuszczą. Zmniejszyć ustawienia palnika na minimum, a w osobnym garnku przygotować budyń. Część mleka zagotować, w pozostałej rozrobić proszek i ugotować budyń. Następnie dodać syrop z landrynek i energicznie mieszać do czasu aż powstanie jednolita masa. Zdjąć z ognia i wystudzić. W makutrze utrzeć margarynę i budyń na puszysty krem.Podczas ucierania dodać aromat miętowy. Tak przygotowaną masą napełniać rurki. Do wypełnienia wszystkich rurek potrzeba półtora porcji kremu.

Porady

Do przygotowania kremu użyłam nieco mniejszej ilości margaryny - wolimy rzadki krem budyniowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Mięta Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować