Czy może być lepsze towarzystwo niż kakao i mięta?
Składniki:
Na ciasto:
250 g mąki tortowej,
125 ml kwaśnej śmietanki 18%,
125 g margaryny lub masła,
szczypta soli,
2 łyżeczki kakao,
pół opakowania cukru waniliowego
Na krem:
170 g landrynek miętowych,
kilka kropli aromatu miętowego,
1/4 szklanki zimnej wody,
1 budyń śmietankowy ( bez dodatku cukru),
1 1/2 szklanki mleka,
200 g margaryny
Rurki z kremem o smaku mięty i kakao - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i zagnieść na jednolitą gładką masę, po czym wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Cienko rozwałkować i pociąć na paski szerokości 1,5 - 2 cm. Metalowe foremki do rurek lekko natłuścić i nawijać na nie paski - od węższej strony do szerszej ( paski mają na siebie zachodzić).Paski odcinać przy szerszym brzegu foremki, delikatnie dociskać ciasto, po czym układać rurki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 210 stopni przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika, poczekać aż rurki trochę przestygną i zdjąć z foremek. Nawinąć następną partię. Z podanych składników wychodzi ok 24 -25 rurek. Przygotować krem. Cukierki wrzucić do garnka i dolać wodę. Wstawić na mały ogień i ogrzewać ciągle mieszając do czasu aż landrynki całkowicie się rozpuszczą. Zmniejszyć ustawienia palnika na minimum, a w osobnym garnku przygotować budyń. Część mleka zagotować, w pozostałej rozrobić proszek i ugotować budyń. Następnie dodać syrop z landrynek i energicznie mieszać do czasu aż powstanie jednolita masa. Zdjąć z ognia i wystudzić. W makutrze utrzeć margarynę i budyń na puszysty krem.Podczas ucierania dodać aromat miętowy. Tak przygotowaną masą napełniać rurki. Do wypełnienia wszystkich rurek potrzeba półtora porcji kremu.
Porady
Do przygotowania kremu użyłam nieco mniejszej ilości margaryny - wolimy rzadki krem budyniowy.
Komentarze