Rozwinięte gołąbki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Gołąbki w formie warstwowej zapiekanki, identycznej w smaku jak gołąbki, a różniącej się jedynie tym, że na talerzu wygląda, jakby gołąbki zostały rozwinięte. Smakują przepysznie – kapustka jest słodka, a farsz pikantny. Zachęcam do tej metody – roboty jest nieporównanie mniej!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 – 2 główki kapusty,
    około kilograma mięsa mielonego,
    duża cebula,
    1 jajko,
    2 – 3 ząbki czosnku,
    ulubione przyprawy (dałam kminek, majeranek, lubczyk i ostrą paprykę),
    sól, pieprz, „Delikat” w płynie,
    3 woreczki ryżu,
    boczek w plastrach,
    szklanka bulionu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rozwinięte gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować ryż w osolonej wodzie na lekko twardo. Piekarnik nastawić na 160 stopni.
    Kapustę oczyścić, przekroić na ćwiartki, wyciąć głąby. Ponieważ nie jest zbita tak, jak zimowe odmiany, można łatwo oddzielić liście. Jeżeli używamy odmiany zimowej - należy ją lekko sparzyć. Te większe kawałki zachować na spód i wierzch, a drobne wsadzić w środek.
    Surowe mięso wymieszać ze startą cebulą. Dodać zmiażdżony czosnek, jajko, przyprawy, sól oraz mniej więcej pół szklanki bulionu. Wyrobić to mięso dobrze i pomieszać z ryżem. Układać w naczyniu do zapiekania: na spód plasterki wędzonego boczku, na to liście kapusty i lekko posolić, warstwa mięsno – ryżowa i tak do wyczerpania składników. Na wierzchu ma być kapusta. Skrapiamy resztą bulionu i szczelnie przykrywamy i dusimy do miękkości kapusty (u mnie około 1 godz. 15 minut).

Porady

Można podać do tego sos pieczarkowy albo pomidorowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować