Powiew Orientu czyli bób w pomidorach, z harissą i fetą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Nie trzeba wyjeżdżać do Tunezji, by poczuć smak Orientu

  • 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg bobu,
    4 dojrzałe pomidory (w zimie z kartonu czy puszki),
    płaska łyżeczka cukru,
    gęsty jogurt naturalny,
    ser feta,
    mała cebula,
    oliwa z oliwek,
    sól i pieprz,
    natka pietruszki lub kolendry
    Na pastę harissa:
    6 świeżych papryczek chili, 3 ząbki czosnku, pół łyżeczki kuminu, pół łyżeczki mielonej kolendry, pół łyżeczki soli i 2 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Powiew orientu czyli bób w pomidorach, z harissą i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bób ugotować w osolonej wodzie niemal do miękkości, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, usunąć twarde części, pocukrować, posolić, posypać cebulką i dusić na oliwie, aż powstanie gęsty sos. Wlać zahartowany jogurt i doprawić harissą (składniki pasty zmiksować w blenderze) Sos dosolić i popieprzyć, wrzucić doń bób, położyć ser feta i zapiec w piekarniku.

Porady

Warto zrobić więcej pasty i przechowywać ja w słoiczku w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować