Polne Gamonie w Piachu czyli ziemniaki w serowej posypce

0 (0 ocen)

  • 50 min

Zapiekane ziemniaki, znane także jako "zapiaszczone", nam jednak bardziej pasują w wersji niezapomnianego Jadłopodawcy z Kabaretu Moralnego Niepokoju ;-)

  • 50 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
    Dwie łyżki masła,
    2 łyżki oliwy,
    pół szklanki tartej bułki,
    pół szklanki parmezanu lub oscypka,
    tymianek, rozmaryn, majeranek, mielony kminek, suszony czosnek

Polne gamonie w piachu czyli ziemniaki w serowej posypce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie niemal do miękkości, pokroić w kawałki, przełożyć do wysmarowanej masłem z oliwą formy, posypać ulubionymi przyprawami (np. tymianek, rozmaryn, ciut majeranku i mielonego kminku oraz suszony czosnek). Dwie łyżki masła roztopić, wymieszać z bułką tartą i parmezanem, posypać tym piaskiem ziemniaczki i zapiekać w 180 stopniach, aż się posypka zrumieni.

Porady

Podawać z Polskim Lordem (biało-czerwony ser urobiony w dwóch wariantach: na biało z czosnkiem i lubczykiem i na czerwono z przecierem pomidorowym i chrupiącą cebulką).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy