Soczyste gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz: Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.Cebule i marchewkę obieramy i kroimy cienko. Łączymy z mięsem mielonym, jajkiem i ryżem. Doprawić do smaku.
2.Z kapusty usuwamy głąb, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy ok. 20min. Z liści kapusty usuwamy twarde części. Nakładamy na nie farsz i zawijamy. Dno garnka wykładamy liśćmi i wkładamy gotowe gołąbki. Zalewamy wrzątkiem i dusimy ok. 40min.
3.w garnku zagotowujemy bulion drobiowy. Dodajemy liścia laurowego, przecier pomidorowy, koncentrat oraz bazylię. Zagotować. Przyprawić pieprzem i solą. Zalać gołąbki i dusić pod przykryciem. Na koniec zabielić mąką. Podawać z ziemniakami.
Komentarze