Soczyste gołąbki

5 (186 ocen)

Propozycja na delikatne gołąbki podane z ziemniakami oraz skąpane w smakowitym sosie pomidorowym.

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
    500kg mielonego mięsa
    200g ryżu
    1marchewka
    1 jajko
    1 cebula
    sól, pieprz
    woda

    Sos:
    250 ml bulionu drobiowego
    450 ml przecieru pomidorowego
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    sól, pieprz
    liść laurowy
    1łyżeczka bazylii
    mąka do zagęszczenia
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Soczyste gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.Cebule i marchewkę obieramy i kroimy cienko. Łączymy z mięsem mielonym, jajkiem i ryżem. Doprawić do smaku.
  • 2. Z kapusty usuwamy głąb, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy ok. 20min. Z liści kapusty usuwamy twarde części. Nakładamy na nie farsz i zawijamy. Dno garnka wykładamy liśćmi i wkładamy gotowe gołąbki. Zalewamy wrzątkiem i dusimy ok. 40min.
  • 3. w garnku zagotowujemy bulion drobiowy. Dodajemy liścia laurowego, przecier pomidorowy, koncentrat oraz bazylię. Zagotować. Przyprawić pieprzem i solą. Zalać gołąbki i dusić pod przykryciem. Na koniec zabielić mąką. Podawać z ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować